LEARN MORE

Informații utile pentru cetățenii români din Canada care călătoresc în România

Update - May 25, 2020

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români din Canada care se pregătesc să călătorească în România asupra următoarelor:

Companiile aeriene își revizuiesc continuu planurile de transport, ceea ce a dus deja la anulări de curse către Europa. Informațiile disponibile la Ambasadă cu privire la operatorii de transport aerian care asigură în continuare curse pe relația Canada – Europa sunt:

Calendarul lunii mai:

• Air Canada operează curse săptămânale pe următoarele relații: Montreal–Frankfurt (4 curse), Montreal–Paris (7 curse), Toronto–Frankfurt (7 curse), Toronto–Londra (7 curse), Toronto-Zurich (3 zboruri), Vancouver–Londra (3 curse).

• KLM operează 3 curse pe săptămână pe ruta Toronto–Amsterdam.

• Air France menține 3 zboruri pe săptămână Montreal-Paris (Charles de Gaulle).

Informațiile referitoare la zborurile transatlantice aflate încă în operare sunt supuse schimbărilor, de aceea recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la realizarea curselor. Ambasada va reveni cu informații actualizate cu privire la companiile aeriene care operează curse comerciale către Europa (informația de mai sus se poate regăsi la adresa http://www.mae.ro/node/51982, capitolul Canada).

La 18 mai, prin HG nr. 394/18.05.2020, a fost instituită starea de alertă pe întreg teritoriul României pe o durată de 30 de zile (la aceeași dată a încetat aplicarea Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 24 din 14 mai privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2). Prin art. 4, pct. 1, se stabilește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Franța, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România (anexa nr. 3 Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc).

În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de statele europene, prin consultarea informației de la adresa http://www.mae.ro/node/51880. De asemenea, recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la operarea curselor intra-europene cu sosire în România.


Update: Unele state membre ale Uniunii Europene au adoptat măsuri restrictive care privesc modul în care se efectuează tranzitul. Atragem în mod special atenția asupra regimului de tranzit aplicabil în Republica Cehă, astfel că îi îndemnăm pe cetățenii români care se întorc în România cu escală la Praga să îndeplinească obligațiile care apar la https://www.mae.ro/node/51905, paragrafele care se referă la efectuarea tranzitului, având în vedere că presupun contactarea Ambasadei României la Praga cu cel puțin 24 ore înainte de călătorie pentru îndeplinirea unor formalități (notificarea Poliției de frontieră din R. Cehă și eliberarea unei scrisori din partea Ambasadei României la Praga). Pentru celelalte capitale/orașe europene de escală, subliniem importanța ca cetățenii români să se informeze înainte de începerea călătoriei asupra condițiilor de efectuare a tranzitului, având în vedere că reglementarea nu este unitară la scara Uniunii Europene (la http://www.mae.ro/node/51880).


Același act normativ al Guvernului, prin art. 4, pct. 3 din anexa nr. 3, suspendă transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos și Turcia și din aceste țări către România.


În ceea ce privește tranzitul rutier intra-european prin mijloace proprii, atragem atenția cetățenilor români cu privire la dificultățile care se ridică la tranzitarea Austriei și la trecerea frontierei dinspre Austria către Ungaria, precum și la tranzitarea Ungariei, ca urmare a măsurilor restrictive impuse de Ungaria. Recomandăm consultarea cu atenție a paginilor MAE de la adresele https://www.mae.ro/node/51901 și http://www.mae.ro/node/51934.


În ceea ce privește regimul de funcționare a punctelor de trecere a frontierei de stat, lista celor care se mențin închise temporar, parțial sau total, se găsește la art. 5 din anexa nr. 3 a aceluiași act normativ (HG. Nr. 394/18.05.2020). În vederea informării cu privire la punctele de trecere a frontierei, aflate în stare de operare, recomandăm cetățenilor români să consulte site-ul Poliției de Frontieră la https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=2&dt=1.


În ceea ce privește măsura de izolare/carantinare, timp de 14 zile, la intrarea în România, prin art. 1, pct. 2 și 3, din anexa nr. 2 (Măsuri pentru asigurarea rezilienței comunităților) din HG nr. 394/18.05.2020, se instituie obligația de izolare la domiciliul declarat de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz. La cererea persoanei în cauză, măsura izolării la domiciliu se poate înlocui cu măsura carantinării în spațiile administrate de autorități. Important: dispare noțiunea de zonă roșie și se generalizează zona galbenă, ceea ce înseamnă că măsura izolării/carantinării se aplică oricărei persoane care intră în România indiferent de țara din care pleacă sau de țările pe care le tranzitează. Informații utile cu privire la dispozițiile legate de măsura izolării/carantinării se găsesc în continuare la http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19.


Update: Recomandăm cetățenilor români să contacteze Ambasada României la Ottawa dacă există neclarități cu privire la cerințele stabilite de diferitele state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește efectuarea tranzitului (aeroportuar sau terestru).


Informații utile pentru cetățenii români care revin în Canada din România

Prin art. 2, pct. 2 (anexa nr. 3 Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc) din HG nr. 394/18.05.2020, se instituite interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane cu anumite excepții precizate. De interes pentru cetățenii români (cu dublă cetățenie, rezidență permanentă în Canada) care revin în Canada este faptul că justificarea deplasării între localități (pentru deplasarea la aeroport, de pildă) se poate face prin completarea declarației pe proprie răspundere al cărei model se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/Declaratie-proprie-raspundere-stare-de-alerta.pdf (conform art. 2, pct. 3, anexa nr. 3).


Reamintim că măsurile adoptate de Canada în contextul gestionării epidemiei de COVID-19 stabilesc în sarcina companiilor aeriene responsabilitatea de a permite îmbarcarea în locul de plecare. Toate companiile aeriene care mai operează curse către Canada au obligația de a face triajul la îmbarcare în baza grilei de criterii stabilite la nivel federal (sunt autorizați să se îmbarce cetățenii canadieni și rezidenții permanenți, la care se adaugă anumite excepții bine precizate – informațiile se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc/aviation-measures.html; informații utile legate de măsurile adoptate la nivel federal în contextul gestionării epidemiei se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc.html#toc_1 și la https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/latest-travel-health-advice.html).


Autoritățile federale canadiene au stabilit obligația pentru orice călător de a purta mască non-medicală / de a-și acoperi fața pe toată durata călătoriei (îmbarcare, zbor, trecerea frontierei / în tranzit). Nerespectarea obligației atrage, după caz, refuzul la îmbarcare sau aplicarea unei amenzi (până la 5000 CAD pentru persoanele fizice, până la 25.000 CAD pentru persoanele juridice). Măsura se aplică din 20 aprilie.

Informațiile și recomandările de la secțiunea precedentă a comunicatului, referitoare la planificarea călătoriei între Canada și România, sunt valabile și pentru călătoriile de întoarcere în Canada ale cetățenilor români.


Textul Hotărârii Guvernului nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemei de COVID-19 se găsește la https://ottawa.mae.ro/sites/ottawa.mae.ro/files/410_din_18_05_2020.pdf.


Ottawa, 25 mai 2020   

IMPORTANT: Reinstituirea restrictiilor pe durata starii de alerta

May 15, 2020

Actualizari transmise de Ambasada Romaniei la Ottawa prin intermediul Consulatului Onorific al Romaniei din Alberta - 15 mai 2020

IMPORTANT: Reinstituirea restrictiilor pe durata starii de alerta

La incetarea starii de urgenta nu au fost revocate toate restrictiile in Romania. Acestea au incetat ca urmare a expirarii starii de urgenta, dar au fost reluate prin instituirea starii de alerta.

Masurile restrictive privind zborurile intr-europene, transportul comercial rutier de persoane, izolarea la domicliu, inchiderea unor puncte de trecere a frontierei se reinnoiesc prin declararea starii de alerta, astfel:

1. Zborurile dinspre si catre cele 12 state din fosta zona rosie continua sa fie suspendate din 15 mai, orele 00.00, timp de 14 zile (art. 10 din anexa la hotararea CNSSU de stabilire a starii de alerta);

2. Transportul rutier international de persoane prin servicii regulate dinspre si catre cele 10 state europene (inclusiv Turcia) continua sa fie suspendat din 15 mai orele 00.00, pana la 1 iunie (art. 11 din anexa la hotararea CNSSU de stabilire a starii de alerta);

3. Dispare zona rosie si se generalizeaza zona galbena, astfel ca se instituie masura izolarii la domiciliu pentru orice persoana, cu exceptiile detaliate in textul normativ, care soseste in Romania (se mentine carantina institutionalizata la cerere); izolarea se extinde asupra membrilor familiei cu care persoana locuieste (art. 14 din anexa la hotararea CNSSU de stabilire a starii de alerta);

4. Se mentine inchiderea temporara, partiala sau totala, a unor puncte de trecere a frontierei (art. 16 din anexa la hotararea CNSSU de stabilire a starii de alerta).

In plus, de interes pentru romanii care circula cu pasaport canadian este faptul ca se mentine regimul de interdictie la intrarea in Romania aplicabil strainilor si apatrizilor, cu exceptiile stabilite prin regimul anterior al starii de urgenta (art. 9 din anexa la hotararea CNSSU de stabilire a starii de alerta).

Textul Hotararii CNSSU privind starea de alerta se gaseste la https://www.mai.gov.ro/hotarare-nr-24-din-14-05-2020-privi…/.

Anexa in care sunt detaliate masurile valabile pe durata starii de alerta, inclusiv cele de mai sus, se gaseste la https://www.mai.gov.ro/masuri-de-prevenire-si-control-a-in…/.

Noi precizări din partea IRCC cu privire la corelarea dintre înnoirea dreptului de ședere 

și valabilitatea asigurării medicale (se adresează deținătorilor de permis de studii/muncă)

Update - May 11, 2020

ACTUALIZARE

Informații utile pentru cetățenii români aflați temporar în Canada


Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români aflați în Canada cu titlu temporar asupra următoarelor opțiuni:


Cetățenii români care au intrat în Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) valabile (turiști) și se regăsesc în situația în care perioada de ședere se apropie de termenul de 6 luni sau a depășit deja acest termen, în cazul în care doresc să-și prelungească șederea, o pot face accesând pagina specifică a Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie, aflată la adresa https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html. Este foarte important ca solicitarea de prelungire să fie făcută înainte de expirarea celor 6 luni de ședere.

Cetățenii români care se află în Canada în baza unei vize temporare (vizitator cu ședere de lungă durată, student, lucrător cu permis de muncă) și doresc să-și prelungească șederea sunt rugați să se adreseze Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie (IRCC) pentru a-și semnala situația și a solicita prelungirea șederii peste limita de valabilitate a vizei. Autoritățile federale recomandă ca solicitarea respectivă să fie făcută de urgență dacă termenul rămas până la expirare este mai mic de 30 de zile. Cererile de prelungire vor fi primite chiar și în situația în care este nevoie de documente suplimentare, care nu pot fi furnizate de solicitant (termenul fixat pentru transmiterea acestora și completarea dosarului de cerere este de 90 zile). Pe toată durata procesării cererii, solicitanții beneficiază de statutul implicit corespunzător.


Atenție: este obligatoriu pentru cetățenii români aflați în situațiile descrise mai sus să solicite prelungirea șederii în Canada.

Informații cu privire la procedurile de urmat în situația solicitării prelungirii dreptului de ședere temporară se găsesc la:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/application/account.html - crearea unui cont de utilizator pentru serviciile online oferite de Departamentul pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/visitors-foreign-workers-students.html - informații centralizate despre serviciile oferite de IRCC străinilor cu drept de ședere temporară în Canada în perioada COVID-19

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19.html - informații generale în contextul COVID-19

Alte link-uri utile:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/extend-study-permit.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/work-canada/permit/temporary/extend.html


Update: Noi precizări din partea IRCC cu privire la corelarea dintre înnoirea dreptului de ședere și valabilitatea asigurării medicale (se adresează deținătorilor de permis de studii/muncă): având în vedere că dreptul de ședere ține de competența autorităților federale, iar asigurarea medicală este un instrument guvernat de politici provinciale, IRCC a comunicat provinciilor și teritoriilor că străinul care solicită înnoirea dreptului de ședere poate face dovada statutului implicit în fața autorităților provinciale în vederea evitării discontinuității valabilității asigurării medicale prin următoarele documente: copie a permisului de studii/muncă expirat, însoțită de o dovadă a solicitării de înnoire a statutului (copie a cererii, copie a chitanței atestând plata taxelor aferente sau corespondența email care probează că solicitarea de înnoire a fost înregistrată). Atenție: este foarte important ca solicitarea de înnoire a statutului să fie făcută înainte de expirarea dreptului de ședere.

Cetățenii români cu statut temporar în Canada pot beneficia de servicii medicale chiar dacă nu sunt înscriși la un medic de familie. Aceștia se pot prezenta la clinicile de tip walk-in, unde pot fi examinați și primi tratament/rețete. Este recomandat ca pacienții să posede asigurare medicală (din țară sau contractată pe plan local); altfel, serviciile medicale sunt suportate de beneficiar.

Un serviciu de sănătate deschis nerezidenților, care asigură examinări prin video sau tele-conferință, se găsește la virtualclinics.ca. Prețurile pentru diferitele servicii medicale, enumerate în pagina VirtualClinic+, sunt suportate de către pacienți.

Cetățenii români aflați temporar în Canada pot opta pentru o asigurare medicală contractată pe plan local. Cu titlu de exemplu, cei interesați pot consulta paginile de la https://www.manulife.ca/personal/insurance/travel-insurance/visitors-to-canada.html și https://www.manulife.ca/personal/insurance/travel-insurance/students.html.

Pot fi trimise în continuare medicamente prin serviciile poștale, dar numai acelea care nu apar în lista de substanțe controlate; medicamentele pot fi trimise prin Canada Post sau serviciile de curierat, în cantitatea care acoperă maxim 90 de zile de tratament.

Agenția de Sănătate Publică a Canadei a transmis Ambasadei că orice persoană, indiferent de naționalitate, care are nevoie de îngrijire medicală, va avea acces la serviciile de specialitate medicale. Informații utile în acest context se regăsesc la https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection.html.


Reînnoim apelul ca cetățenii români cu statut temporar în Canada să se adreseze Ambasadei pentru semnalarea situației proprii în cazul în care întâmpină dificultăți la reîntoarcerea în țară sau la prelungirea șederii în Canada. De asemenea, îi rugăm să ni se adreseze cei care sunt testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau sunt spitalizați.


Update: Informații utile pentru cetățenii români cu statut de rezident permanent în Canada

Cetățenii români cu rezidență permanentă nu au nevoie de pașaport românesc valabil pentru înnoirea cardului de rezident permanent; informații utile cu privire la emiterea cardului de rezident permanent se găsesc la https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/new-immigrants/pr-card/who-can-apply.html.


Pentru înnoirea cardului de rezident permanent în situația în care valabilitatea rămasă este mai mică de 9 luni, procedura de urmat se găsește la adresa https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/new-immigrants/pr-card/apply-renew-replace.html. În cazul în care pașaportul sau documentul de călătorie este expirat, solicitantul va include în setul de documente stabilite prin procedura de înnoire o copie a pașaportului sau a documentului de călătorie valabil la data la care a fost obținută rezidența permanentă (ghidul corespunzător se găsește la adresa https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/new-immigrants/pr-card/how-to-apply.html).

Informații utile cu privire la serviciile Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie în perioada de pandemie, legate de statutul de rezident permanent, se găsesc la https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/permanent-residents.html.


Informații utile pentru cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească cu pașaportul canadian


Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească în România cu pașaportul canadian asupra următoarelor:

Prin Ordonanța Militară nr. 2/2020, au fost stabilite condițiile de intrare în țară pentru cetățenii străini și apatrizii. Art. 6, al. 2, stabilește excepțiile de la regula generală privind interzicerea intrării pe teritoriul României a cetățenilor străini și a apatrizilor.


Articolul 6

(1) Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor, astfel cum sunt definiţi la art. 2 lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care aceştia tranzitează teritoriul României pe culoare de tranzit organizate prin înţelegeri cu statele vecine.


(2) Prin excepţie, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetăţenilor străini şi apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:

a) sunt membri de familie ai cetăţenilor români;

b) sunt membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România;

c) sunt persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţile române potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autorităţile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;

d) sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent;

e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizaţiilor internaţionale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

f) sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare;

g) sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);

h) sunt persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.


(3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22,00, ora României.

Ottawa, 8 mai 2020 

There's nothing like a mother's love to give us all the strength we need to succeed.

Happy Mother's Day!

May 10, 2020


Informații utile pentru cetățenii români aflați temporar în Canada

Update - May 4, 2020

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români aflați în Canada cu titlu temporar asupra următoarelor opțiuni:


Update: Cetățenii români care au intrat în Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) valabile (turiști) și se regăsesc în situația în care perioada de ședere se apropie de termenul de 6 luni sau a depășit deja acest termen, în cazul în care doresc să-și prelungească șederea, o pot face accesând pagina specifică a Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie, aflată la adresa https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html. Update: Este foarte important ca solicitarea de prelungire să fie făcută înainte de expirarea celor 6 luni de ședere.


Cetățenii români care se află în Canada în baza unei vize temporare (vizitator cu ședere de lungă durată, student, lucrător cu permis de muncă) și doresc să-și prelungească șederea sunt rugați să se adreseze Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie (IRCC) pentru a-și semnala situația și a solicita prelungirea șederii peste limita de valabilitate a vizei. Autoritățile federale recomandă ca solicitarea respectivă să fie făcută de urgență dacă termenul rămas până la expirare este mai mic de 30 de zile. Update: Cererile de prelungire vor fi primite chiar și în situația în care este nevoie de documente suplimentare, care nu pot fi furnizate de solicitant (termenul fixat pentru transmiterea acestora și completarea dosarului de cerere este de 90 zile). Pe toată durata procesării cererii, solicitanții beneficiază de statutul corespunzător.

Atenție: este obligatoriu pentru cetățenii români aflați în situațiile descrise mai sus să solicite prelungirea șederii în Canada.


Informații cu privire la procedurile de urmat în situația solicitării prelungirii dreptului de ședere temporară se găsesc la:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/application/account.html - crearea unui cont de utilizator pentru serviciile online oferite de Ministerul Imigrării, Refugiaților și Cetățeniei

Update: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/visitors-foreign-workers-students.html - informații centralizate despre serviciile oferite de IRCC străinilor cu drept de ședere temporară în Canada în perioada COVID-19

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19.html - informații generale în contextul COVID-19


Alte link-uri utile:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/extend-study-permit.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/work-canada/permit/temporary/extend.html


Cetățenii români cu statut temporar în Canada pot beneficia de servicii medicale chiar dacă nu sunt înscriși la un medic de familie. Aceștia se pot prezenta la clinicile de tip walk-in, unde pot fi examinați și primi tratament/rețete. Este recomandat ca pacienții să posede asigurare medicală (din țară sau contractată pe plan local); altfel, serviciile medicale sunt suportate de beneficiar.


Update: Un serviciu de sănătate deschis nerezidenților, care asigură examinări prin video sau tele-conferință, se găsește la virtualclinics.ca. Prețurile pentru diferitele servicii medicale, enumerate în pagina VirtualClinic+, sunt suportate de către pacienți.


Cetățenii români aflați temporar în Canada pot opta pentru o asigurare medicală contractată pe plan local. Cu titlu de exemplu, cei interesați pot consulta paginile de la https://www.manulife.ca/personal/insurance/travel-insurance/visitors-to-canada.html și https://www.manulife.ca/personal/insurance/travel-insurance/students.html.


Pot fi trimise în continuare medicamente prin serviciile poștale, dar numai acelea care nu apar în lista de substanțe controlate; medicamentele pot fi trimise prin Canada Post sau serviciile de curierat, în cantitatea care acoperă maxim 90 de zile de tratament.

Agenția de Sănătate Publică a Canadei a transmis Ambasadei că orice persoană, indiferent de naționalitate, care are nevoie de îngrijire medicală, va avea acces la serviciile de specialitate medicale. Informații utile în acest context se regăsesc la https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection.html.


Reînnoim apelul ca cetățenii români cu statut temporar în Canada să se adreseze Ambasadei pentru semnalarea situației proprii în cazul în care întâmpină dificultăți la reîntoarcerea în țară sau la prelungirea șederii în Canada. De asemenea, îi rugăm să ni se adreseze cei care sunt testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau sunt spitalizați.


Informații utile pentru cetățenii canadieni de origine română 

care doresc să călătorească cu pașaportul canadian


Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească în România cu pașaportul canadian asupra următoarelor:

Prin Ordonanța Militară nr. 2/2020, au fost stabilite condițiile de intrare în țară pentru cetățenii străini și apatrizii. Art. 6, al. 2, stabilește excepțiile de la regula generală privind interzicerea intrării pe teritoriul României a cetățenilor străini și a apatrizilor.

Articolul 6

(1) Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor, astfel cum sunt definiţi la art. 2 lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care aceştia tranzitează teritoriul României pe culoare de tranzit organizate prin înţelegeri cu statele vecine.


(2) Prin excepţie, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetăţenilor străini şi apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:

a) sunt membri de familie ai cetăţenilor români;

b) sunt membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România;

c) sunt persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţile române potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autorităţile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;

d) sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent;

e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizaţiilor internaţionale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

f) sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare;

g) sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);

h) sunt persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.


(3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22,00, ora României.


Ottawa, 4 mai 2020

Informații utile pentru cetățenii români aflați temporar în Canada

Update - April 21, 2020

ACTUALIZARE

Informații utile pentru cetățenii români din Canada care călătoresc în România

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români din Canada care se pregătesc să călătorească în România asupra următoarelor:

Companiile aeriene își revizuiesc continuu planurile de transport, ceea ce a dus deja la anulări de curse către Europa. Informațiile disponibile la Ambasadă cu privire la operatorii de transport aerian care asigură în continuare curse pe relația Canada – Europa sunt:

Update:

• Air Canada operează curse săptămânale pe următoarele relații: Montreal–Frankfurt (4 curse), Montreal–Londra (2 curse), Montreal–Paris (până la 7 curse), Toronto–Frankfurt (7 curse), Toronto–Londra (7 curse), Vancouver–Londra (3 curse). În luna mai, se reiau cursele Montreal-Bruxelles (4 zboruri), Toronto-Zurich (4 zboruri).

• Lufthansa încă operează 3 zboruri săptămânale pe ruta Montreal–Frankfurt; este foarte probabilă suspendarea curselor începând cu 19 aprilie (se estimează că măsura este valabilă până la 17 mai).

• KLM operează 3 curse pe săptămână pe ruta Toronto–Amsterdam (miercuri, vineri și duminică).

• Air France încă menține 3 zboruri pe săptămână de la Montreal (miercuri, vineri și duminică).

Informațiile referitoare la zborurile transatlantice aflate încă în operare sunt supuse schimbărilor, de aceea recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la realizarea curselor. Ambasada va reveni cu informații actualizate cu privire la companiile aeriene care operează curse comerciale către Europa (informația de mai sus se poate regăsi la adresa http://www.mae.ro/node/51982, capitolul Canada).

Prin OM nr. 9/2020, au fost prelungite măsurile care limitează posibilitățile de călătorie pe cale aeriană către/din România, după cum urmează:

Art. 1. – (1) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 18 aprilie 2020.

(2) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Italia și din această țară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 19 aprilie 2020.

(3) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21 aprilie 2020.

Reamintim că prin OM nr. 8/2020 (https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/04/OM-8-2020-privind-masuri-de-prevenire-a-raspandirii-covid-19.pdf), a fost prelungită cu 14 zile măsura suspendării zborurilor comerciale de pasageri pe relația România-Spania, începând cu 14 aprilie.

În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de statele europene, prin consultarea informației de la adresa http://www.mae.ro/node/51880. De asemenea, recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la operarea curselor intra-europene cu sosire în România.

Reamintim că prin OM nr. 7/2020 (https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/OM-7.pdf-1.pdf), au fost adoptate măsuri restrictive cu privire la transportul rutier internațional de persoane, după cum urmează:

Art. 11. – Se suspendă transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos și Turcia și din aceste țări către România, pe toată perioada stării de urgență.

În ceea ce privește tranzitul rutier intra-european prin mijloace proprii, atragem atenția cetățenilor români cu privire la dificultățile care se ridică la tranzitarea Austriei și la trecerea frontierei dinspre Austria către Ungaria, ca urmare a măsurilor restrictive impuse de Ungaria. Recomandăm consultarea cu atenție a paginilor MAE de la adresele https://www.mae.ro/node/51901 și http://www.mae.ro/node/51934.

Update: În vederea informării cu privire la punctele de trecere a frontierei, aflate în stare de operare, recomandăm cetățenilor români să consulte site-ul Poliției de Frontieră la https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=2&dt=1. Lista cu punctele de trecere a frontierei închise total sau parțial pe întreaga perioadă a stării de urgență se găsește la anexa nr. 1 a OM nr. 8/2020 (https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/04/OM-8-2020-privind-masuri-de-prevenire-a-raspandirii-covid-19.pdf).

În ceea ce privește măsura de auto-izolare sau carantinare, timp de 14 zile, la intrarea în România, art. 5 al OM nr. 3/2020 stabilește obligația pentru toate persoanele, indiferent de locul din care vin, de auto-izolare la domiciliu sau de carantinare în centre sub supraveghere, după caz. Măsura a intrat în vigoare la 25 martie. 

Update: Măsura carantinării se aplică pentru orice persoană care sosește în România prin traversarea unui stat aflat în lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă (zona roșie) afectate de COVID-19; lista statelor aflate în zona roșie se actualizează periodic și poate fi consultată la http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene au luat decizia de organizare a unor curse specializate pentru repatrierea cetățenilor proprii și europeni (inclusiv români) din Canada. Pe măsură ce aceste curse sunt organizate, această secțiune a comunicatului va include informațiile concrete cu privire la zborurile speciale organizate de România sau de alte state membre pentru repatrierea cetățenilor europeni din Canada în Europa.

Informații utile pentru cetățenii români care revin în Canada din România

Supunem atenției cetățenilor români care călătoresc din România în Canada obligația ca persoana care se deplasează în interiorul României să aibă asupra sa o declarație pe proprie răspundere care să fie prezentată la solicitarea autorității de control. Art. 4 al OM nr. 3/2020 stabilește că declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura (în cazul în care deplasarea internă se face către aeroport în vederea îmbarcării către Canada, la motivul deplasării se va menționa călătoria în Canada).

Reamintim că măsurile adoptate de Canada în contextul gestionării epidemiei de COVID-19 stabilesc în sarcina companiilor aeriene responsabilitatea de a permite îmbarcarea în locul de plecare. Toate companiile aeriene care mai operează curse către Canada au obligația de a face triajul la îmbarcare în baza grilei de criterii stabilite la nivel federal (sunt autorizați să se îmbarce cetățenii canadieni și rezidenții permanenți, la care se adaugă anumite excepții bine precizate – informațiile se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc/aviation-measures.html; informații utile legate de măsurile adoptate la nivel federal în contextul gestionării epidemiei se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc.html#toc_1 și la https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/latest-travel-health-advice.html).

Update: Autoritățile federale canadiene au stabilit obligația pentru orice călător de a purta mască non-medicală / de a-și acoperi fața pe toată durata călătoriei (îmbarcare, zbor, trecerea frontierei / în tranzit).

Informațiile și recomandările de la secțiunea precedentă a comunicatului, referitoare la planificarea călătoriei între Canada și România, sunt valabile și pentru călătoriile de întoarcere în Canada ale cetățenilor români.


Textul Ordonanței Militare nr. 9/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/OM-9.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 8/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/04/OM-8-2020-privind-masuri-de-prevenire-a-raspandirii-covid-19.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 7/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/OM-7.pdf-1.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 6/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/OM6.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 5/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/OM5.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 4/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/OM-4-1.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 3/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/Ordonanta-militara-nr.-3-din-24.03.2020.pdf.

Textul Ordonanței Militare nr. 2/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/Ordonanta-militar%C4%83-nr.-2-2020-m%C4%83suri-prevenire-COVID-19-1-1.pdf.

Textul Ordonanței Militare nr. 1/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/Ordonan%C8%9Ba-militar%C4%83-nr.-1-2020-m%C4%83suri-de-prima-urgen%C8%9B%C4%83-Decret.pdf.


Ottawa, 18 aprilie 2020     

Happy Easter!

April 19, 2020

Hristos a înviat! Să fiți binecuvântați cu bogăție sufletească, cu iubire și cu speranță. Sărbătorile să vă aducă binemeritata pace și sănătate, dumneavoastră și celor dragi. Paște fericit.

Informații utile privind unele conditii de calatorie din Canada in Romnia si din Romania in Canada

Update - March 31, 2020

Informații utile pentru cetățenii români din Canada care călătoresc în România


Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români din Canada care se pregătesc să călătorească în România asupra următoarelor:


Companiile aeriene își revizuiesc continuu planurile de transport, ceea ce a dus deja la anulări de curse către Europa. Informațiile disponibile la Ambasadă cu privire la operatorii de transport aerian care asigură în continuare curse pe relația Canada – Europa sunt:

• Air Canada încă operează zboruri pe relația Amsterdam–Toronto, Bruxelles–Montreal, Dublin–Toronto, Munchen–Toronto, Zurich–Toronto. Pentru luna aprilie, se previzionează curse pe următoarele relații: Montreal–Frankfurt, Montreal–Londra, Montreal–Paris, Toronto–Frankfurt, Toronto–Londra, Vancouver–Londra. Air Canada a anunțat amânarea datei începerii unor curse sezoniere cu plecări din Toronto și Montreal și suspendări temporare ale unor curse.

• Air Transat încă operează pe rutele Montreal–Paris, Montreal–Lisabona, Toronto–Londra, Toronto–Lisabona, Toronto–Faro, Toronto–Porto, Montreal–Madrid, Montreal–Malaga și Toronto–Londra (Gatwick).

• Lufthansa continuă zborurile la destinațiile din Canada: 5 zboruri pe săptămână pe rutele Montreal–Frankfurt până la 1 aprilie.

• KLM operează 3 curse pe săptămână pe ruta Toronto–Amsterdam și 3-5 curse pe săptămână pe ruta Calgary–Amsterdam.

• Air France va menține 3 zboruri pe săptămână de la Montréal (miercuri, vineri și duminică).

• TAP Air Portugal operează două curse pe săptămână pe relația Toronto–Lisabona.

• Aer Lingus încă operează curse pe relația Dublin-Toronto.


Informațiile referitoare la zborurile transatlantice aflate încă în operare sunt supuse schimbărilor imprevizibile, de aceea recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la realizarea curselor. Ambasada va reveni cu informații actualizate cu privire la companiile aeriene care operează curse comerciale către Europa (informația de mai sus se poate regăsi la adresa http://www.mae.ro/node/51982, capitolul Canada).


În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de statele europene, prin consultarea informației de la adresa http://www.mae.ro/node/51880. De asemenea, recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la operarea curselor intra-europene cu sosire în România.


România a stabilit prin Ordonanța Militară (OM) nr. 3/2020, la art. 8, că se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Franța și Germania și din Franța și Germania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile (începând cu 25 martie). Prin art. 1 al OM nr. 5/2020, se prelungește cu 14 zile măsura suspendării zborurilor comerciale de pasageri pe relațiile România-Spania (începând cu 31 martie) și România-Italia (începând cu 6 aprilie).

În ceea ce privește tranzitul rutier prin Europa, în ipoteza că optați pentru continuarea călătoriei pe cale rutieră, atragem în mod insistent atenția cetățenilor români cu privire la dificultățile care se ridică la tranzitarea Austriei și la trecerea frontierei dinspre Austria către Ungaria, ca urmare a măsurilor restrictive impuse de Ungaria. Recomandăm consultarea cu atenție a paginilor MAE de la adresele https://www.mae.ro/node/51901 și http://www.mae.ro/node/51934.


Traficul a fost suspendat temporar la punctele de frontieră:

La frontiera cu Ungaria: Turnu, Săcuieni, Salonta și Valea lui Mihai.

La frontiera cu Ucraina: Sighet.

La frontiera cu Bulgaria: Negru Vodă, Lipnița, Dobromir, Zimnicea, Turnu Măgurele și Bechet.

La frontiera cu Republica Moldova: Rădăuți Prut și Oancea.

La frontiera cu Serbia au fost închise unilateral de autoritățile sârbe: Porțile de Fier 2, Moldova Nouă, Foieni, Lunga, Vâlcani, Drobeta Turnu Severin si Naidăș. Rămân funcționale: Porțile de Fier 1, Moravița și Jimbolia.


Harta interactivă a punctelor de frontieră (deschise/suspendate) poate fi regăsită pe site-ul Poliției de Frontieră accesând link-ul: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=2&dt=1.

În ceea ce privește măsura de auto-izolare sau carantinare la intrarea în România, art. 5 al OM nr. 3/2020 stabilește obligația pentru toate persoanele, indiferent de locul din care vin, de auto-izolare la domiciliu sau de carantinare în centre sub supraveghere, după caz. Măsura a intrat în vigoare la 25 martie.


Mai multe state membre ale Uniunii Europene au luat decizia de organizare a unor curse specializate pentru repatrierea cetățenilor proprii și europeni (inclusiv români). România a organizat astfel de transporturi pentru cetățenii români aflați în dificultate în Italia. Atragem atenția cetățenilor români asupra posibilității oferite de transportul special organizat de Republica Polonă în data de 4 aprilie, cu plecare către Varșovia de la Toronto (cursa este organizată în primul rând pentru cetățenii polonezi, dar sunt acceptați cetățenii altor state membre UE în limita locurilor disponibile). Doritorii, cetățeni români, sunt rugați să se adreseze Ambasadei Republicii Polone la Ottawa pentru aflarea condițiilor călătoriei (precum costul).


Informații utile pentru cetățenii români care revin în Canada din România


Supunem atenției cetățenilor români care călătoresc din România în Canada obligația ca persoana care se deplasează în interiorul României să aibă asupra sa o declarație pe proprie răspundere care să fie prezentată la solicitarea autorității de control. Art. 4 al OM nr. 3/2020 stabilește că declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura (în cazul în care deplasarea internă se face către aeroport în vederea îmbarcării către Canada, la motivul deplasării se va menționa călătoria în Canada).


Reamintim că măsurile adoptate de Canada în contextul gestionării epidemiei de COVID-19 stabilesc în sarcina companiilor aeriene responsabilitatea de a permite îmbarcarea în locul de plecare. Toate companiile aeriene care mai operează curse către Canada au obligația de a face triajul la îmbarcare în baza grilei de criterii stabilite la nivel federal (sunt autorizați să se îmbarce cetățenii canadieni și rezidenții permanenți, la care se adaugă anumite excepții bine precizate – informațiile se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc/aviation-measures.html; informații utile legate de măsurile adoptate la nivel federal în contextul gestionării epidemiei se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc.html#toc_1).


Informațiile și recomandările de la secțiunea precedentă a comunicatului, referitoare la planificarea călătoriei între Canada și România, sunt valabile și pentru călătoriile de întoarcere în Canada ale cetățenilor români.


Textul Ordonanței Militare nr. 6/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/OM6.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 5/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/OM5.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 4/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/OM-4-1.pdf

Textul Ordonanței Militare nr. 3/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/Ordonanta-militara-nr.-3-din-24.03.2020.pdf.

Textul Ordonanței Militare nr. 2/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/Ordonanta-militar%C4%83-nr.-2-2020-m%C4%83suri-prevenire-COVID-19-1-1.pdf.

Textul Ordonanței Militare nr. 1/2020 se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/Ordonan%C8%9Ba-militar%C4%83-nr.-1-2020-m%C4%83suri-de-prima-urgen%C8%9B%C4%83-Decret.pdf.


Ottawa, 31 martie 2020 

Informații utile pentru cetățenii români aflați temporar în Canada

Update - March 31, 2020

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români aflați în Canada cu titlu temporar asupra următoarelor opțiuni:


Cetățenii români care au intrat în Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) valabile (turiști) și se regăsesc în situația în care perioada de ședere se apropie de termenul de 6 luni sau a depășit deja acest termen, în cazul în care doresc să-și prelungească șederea, o pot face fără demersuri speciale în raport cu autoritățile federale; discuțiile care se poartă în formatul oficiilor diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene la Ottawa cu autoritățile federale (în mod special, de la Departamentul pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie) evidențiază, până la alte dispoziții, că nu este necesară o solicitare expresă de prelungire a șederii peste 6 luni în intervalul de valabilitate (5 ani) a eTA.


Cetățenii români care se află în Canada în baza unei vize temporare (vizitator cu ședere de lungă durată, student, lucrător cu permis de muncă) și doresc să-și prelungească șederea sunt rugați să se adreseze Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie (IRCC) pentru a-și semnala situația și a solicita prelungirea șederii peste limita de valabilitate a vizei. Autoritățile federale recomandă ca solicitarea respectivă să fie făcută de urgență dacă termenul rămas până la expirare este mai mic de 30 de zile. În baza solicitării, aceștia pot rămâne în Canada până la soluționare.

Informații cu privire la procedurile de urmat în situația solicitării prelungirii dreptului de ședere temporară se găsesc la:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/application/account.html - crearea unui cont de utilizator pentru serviciile online oferite de Ministerul Imigrării, Refugiaților și Cetățeniei

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19.html - informații generale în contextul COVID-19

Alte link-uri utile:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/extend-study-permit.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/work-canada/permit/temporary/extend.html


Reînnoim apelul ca cetățenii români cu statut temporar în Canada să se adreseze Ambasadei pentru semnalarea situației proprii în cazul în care întâmpină dificultăți la reîntoarcerea în țară sau la prelungirea șederii în Canada. De asemenea, îi rugăm să ni se adreseze cei care sunt testați pozitiv pentru SARS-CoV-2.

Informații utile pentru cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească cu pașaportul canadian.


Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească în România cu pașaportul canadian asupra următoarelor:


Prin Ordonanța Militară nr. 2/2020, au fost stabilite condițiile de intrare în țară pentru cetățenii străini și apatrizii. Art. 6, al. 2, stabilește excepțiile de la regula generală privind interzicerea intrării pe teritoriul României a cetățenilor străini și a apatrizilor.


Articolul 6

(1) Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor, astfel cum sunt definiţi la art. 2 lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care aceştia tranzitează teritoriul României pe culoare de tranzit organizate prin înţelegeri cu statele vecine.

(2) Prin excepţie, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetăţenilor străini şi apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:

a) sunt membri de familie ai cetăţenilor români;

b) sunt membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România;

c) sunt persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţile române potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autorităţile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;

d) sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent;

e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizaţiilor internaţionale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

f) sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare;

g) sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);

h) sunt persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.

(3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22,00, ora României.


Măsura privind interdicția de la art. 6, intrată în vigoare la data 22 martie, nu se aplică cetățenilor canadieni (inclusiv de origine română, călătorind cu pașaport canadian) care tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine României.

În ceea ce privește măsura de auto-izolare sau carantinare la intrarea în România, art. 5 al Ordonanței Militare nr. 3/2020 stabilește obligația pentru toate persoanele, indiferent de locul din care vin, de auto-izolare la domiciliu sau de carantinare în centre sub supraveghere, după caz. Măsura a intrat în vigoare la 25 martie.


Reamintim recomandarea adresată inclusiv românilor cu statut permanent în Canada de a nu întreprinde călătorii în România decât în situații de urgență.


Ottawa, 31 martie 2020

Comunicat din partea Ambasadei Romaniei la Ottawa

March 25, 2020

Dragi prieteni,

Redam mai jos Comunicatul din partea Ambasadei Romaniei la Ottawa, primit prin grija si amabilitatea Consulului Onorific al Romaniei in Alberta, Dna. Maria Serban.


"Informații utile pentru cetățenii români aflați temporar în Canada:


Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români aflați în Canada cu titlu temporar asupra următoarelor opțiuni:

Cetățenii români care au intrat în Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) valabile (turiști) și se regăsesc în situația în care perioada de ședere se apropie de termenul de 6 luni sau a depășit deja acest termen, în cazul în care doresc să-și prelungească șederea, o pot face fără demersuri speciale în raport cu autoritățile federale; discuțiile care se poartă în formatul oficiilor diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene la Ottawa cu autoritățile federale (în mod special, de la Departamentul pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie) evidențiază, până la alte dispoziții, că nu este necesară o solicitare expresă de prelungire a șederii peste 6 luni în intervalul de valabilitate (5 ani) a eTA.

Cetățenii români care se află în Canada în baza unei vize temporare (vizitator cu ședere de lungă durată, student, lucrător cu permis de muncă) și doresc să-și prelungească șederea sunt rugați să se adreseze Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie (IRCC) pentru a-și semnala situația și a solicita prelungirea șederii peste limita de valabilitate a vizei. Autoritățile federale recomandă ca solicitarea respectivă să fie făcută de urgență dacă termenul rămas până la expirare este mai mic de 30 de zile. În baza solicitării, aceștia pot rămâne în Canada până la soluționare.

Informații cu privire la procedurile de urmat în situația solicitării prelungirii dreptului de ședere temporară se găsesc la:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/extend-study-permit.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/work-canada/permit/temporary/extend.html

Reînnoim apelul ca cetățenii români cu statut temporar în Canada să se adreseze Ambasadei pentru semnalarea situației proprii în cazul în care întâmpină dificultăți la reîntoarcerea în țară sau la prelungirea șederii în Canada.

Informații utile pentru cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească cu pașaportul canadian:

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească în România cu pașaportul canadian asupra următoarelor:

Prin Ordonanța Militară nr. 2/2020, au fost stabilite condițiile de intrare în țară pentru cetățenii străini și apatrizii. Art. 6, al. 2, stabilește excepțiile de la regula generală privind interzicerea intrării pe teritoriul României a cetățenilor străini și a apatrizilor.

Articolul 6

(1) Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor, astfel cum sunt definiţi la art. 2 lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care aceştia tranzitează teritoriul României pe culoare de tranzit organizate prin înţelegeri cu statele vecine.

(2) Prin excepţie, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetăţenilor străini şi apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:

a) sunt membri de familie ai cetăţenilor români;

b) sunt membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România;

c) sunt persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţile române potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autorităţile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;

d) sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent;

e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizaţiilor internaţionale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

f) sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare;

g) sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);

h) sunt persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.

(3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22,00, ora României.

Măsura privind interdicția de la art. 6, intrată în vigoare la data 22.03.2020, ora 22.00 (ora României), nu se aplică cetățenilor canadieni (inclusiv de origine română, călătorind cu pașaport canadian) care tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine României.

Cetățenii canadieni (inclusiv de origine română, călătorind cu pașaport canadian), exceptați de la interdicție, sunt îndrumați de poliţistul de frontieră către personalul Direcției de Sănătate Publică din punctele de trecere a frontierei pentru completarea de declaraţii şi efectuarea triajului epidemiologic, în vederea dispunerii unor măsuri specifice de autoizolare la domiciliu sau plasare în carantină. Măsura este aplicată dat fiind că în Canada a fost depășit pragul de 500 cazuri de infecție cu COVID 19.

Reamintim recomandarea adresată inclusiv românilor cu statut permanent în Canada de a nu întreprinde călătorii în România decât în situații de urgență.

Ottawa, 24 martie 2020"

“Hello, Spring!” Romanian event set for March 14, 2020, canceled

March  12, 2020

Dragi prieteni,

Stimati membri,

Avand in vedere situatia dificila in care ne aflam cu totii in aceasta perioada referitoare la raspandirea Coronavirus in Calgary si recomandarile Health Service Alberta din acesta dupa-amiaza, conducerea RCCAC a decis in urma cu cateva ore inchiderea evenimentului “Hello Spring!”, eveniment care urma sa aiba loc in data de 14 martie 2020 la Centrul Cultural Croat.

Ne pare rau pentru orice inconvenient, speram ca toti sa ne pastram calmul si sa depasim cu bine aceasta perioada.

Sanatate tuturor!

___

Hi everyone,

Due to the rapidly evolving situation regarding COVID – 19, and based on advice from medical health authorities and the Government of Alberta’s prohibition on the gathering of more than 250 people, gathering with international participants and gathering when the organizer cannot assure social distance, RCCAC convened in extraordinary session on March 12, 2020, decided to close the event named above and set to be held at the Croatian Canadian Cultural Centre.

https://www.youtube.com/watch?v=CmKWIRUmXUQ

As circumstances are rapidly changing a new date has not been confirmed at this time but it is our current intention to reschedule the event when the times permit. We assure you our decision to close the event was not made lightly. However, the safety of our guests, team members, and community is our top priority during these uncertain times.

Stay safe and stay sane!

International Women's Day

March 8, 2020


Happy "Martisor"!

March  1st, 2020

"Firul alb e sănătate,

Cel roșu, posperitate.

Amandouă, impreună,

Formează o cununa

De succes si voie bună."

La multi ani de Martisor!

"The Pitesti Experiment" Film

February 16, 2020

YOU ARE INVITED!

"The Pitesti Experiment"

Film screening, crowdfunding & discussion with Director Victoria Baltag.

Sunday, March 1, 2020 | 2 pm | Seton Library - Auditorium Room, 4995 Market St. SE, Calgary AB T3M 2P9.

Free admission.

If you consider a contribution please donate here https://www.gofundme.com/f/quotpitesti-experimentquot-romanian-fim?utm_source=customer&utm_medium=copy_link-tip&utm_campaign=p_cp+share-sheet by Feb. 29, or you can make a regular price ticket donation at the location. Anything counts.

Limited seats. Please RSVP at 587-889-9890, Veronica Chirnoaga.

A.P. – 12 (Parental accord for children under 12).

An event hosted by the Romanian Canadian Cultural Association of Calgary with the support of Mrs. Maria Serban, Honorary Consul of Romania in Alberta.

___________

The Pitesti Experiment is an unfinished, historic film, a 100% independent production, the only Romanian film funded by crowdsourcing, with visibility in the national and international press of over 4,000 news, even before the release, according to the film director, Victoria Baltag. The film is due to be released in December this year.

The movie depicts the true story of the events which took place in Romania between 1949 and 1951 when, following the establishment of the Communist regime, all students were compelled to become members of the Party. Consequently, those who refused were imprisoned and 're-educated'. The re-education phenomenon, a concept borrowed from the Soviet pedagogue A.S. Makarenko, relied on the assumption that every person can become a 'new entity' through 're-education', which in this instance was achieved by means of both physical and mental torture.

https://vimeo.com/268027026

https://www.imdb.com/title/tt4623752/

___

We are raising funds to help Victoria Baltag - the Director, and her production team, to finish the film with the post-production costs, including music, color grading, sound editing (foley, dialogue cleaning, sound design, mastering, mixing), enveloping (text and credentials). Early this spring of 2020 Victoria will have a presentation film tour in Canada aiming to raise awareness on such a vital yet hidden part of Romania’s history.

The tour will include the cities of Toronto – ON (Feb. 28), Edmonton – AB (Feb. 29), Calgary – AB (March 1), Regina – SK (March 3), Winnipeg – MB (March 9), and will be achievable with the help of local cultural associations and/or Romanian diplomatic missions.

Membership 2020

February 12, 2020

Stimati membri, Dragi prieteni,


Va invitam sa fiti alaturi de noi si in acest an, devenind membri ai Asociatiei Culturale a Romanilor din Calgary, sau reinnoindu-va aceasta calitate. Conform statutului asociatiei cotizatia de membru se plateste anual, pana la 31 martie a anului in curs, pentru anul in curs.


Pentru a deveni membri ai RCCAC va rugam completati formularul sau cererea de adeziune din pagina urmatoare https://www.romanianscalgary.com/board-and-members.

Plata pentru membership poate fi efectuata via e-transfer la adresa de email [email protected]

Dupa finalizarea tranzactiei financiare veti primi confirmarea inregistrarii ca membru al RCCAC, chitanta si cardul de membru conform modelului aratat mai sus.

Plata cotizatiei de membru via e-transfer fara confirmarea de primire din partea membrilor conducerii RCCAC nu atesta calitatea de membru.


Alaturandu-va ca membru al echipei RCCAC sunteti de acord:

-Să respectati statul si regulamentul asociatiei, asa cum sunt ele redactate in By-Laws si in Ethical Standard Code;

-Să promovati obiectivele si activitatile RCCAC;

-Să susţineti si sa participati la activităţile RCCAC;

-Să respectati normele de etică profesională şi conduită morală;

-Să puneti la dispoziţia RCCAC cunoştinţele de care dispuneti in vederea organizării activităţilor care se vor desfăşura in beneficiul comun al tuturor membrilor;

-Să nu participati direct, indirect, explicit sau sugestiv la acţiuni care dăunează prestigiului şi intereselor asociaţiei şi a membrilor sai.


Vă multumim si vă asteptam alături de noi!

Hello Spring!

February 12, 2020

Dragi prieteni,

Actrita si cantareata Maria Buza va sustine un spectacol in Calgary, pe 14 martie, alaturi de Taraful George Patrascu si solista Alina Radi.

Evenimentul gazduit de RCCAC va avea loc la Centrul Cultural Croat, 3010 12 St NE, Calgary, AB T2E 7P7, incepand cu ora 7pm.

Biletele pot fi cumparate via e-transfer la adresa de email [email protected] Biletele nu sunt rambursabile, dar pot fi transmisibile.

Pretul unui bilet este $90 non-membru, $75 membru RCCAC. In pretul biletului este inclusa cina.

Cash bar. Eveniment 12+.

Va asteptam cu drag!

"The Pitesti Experiment" Film

January 29, 2020

Romanian Canadian Cultural Association of Calgary supports and promotes the unfinished Romanian historic film "The Pitesti Experiment"


The Pitesti Experiment is an unfinished, historic film, a 100% independent production, the only Romanian film funded by crowdsourcing, with visibility in the national and international press of over 4,000 news, even before the release, according to the film director, Victoria Baltag. The film is due to be released in December this year.

The movie depicts the true story of the events which took place in Romania between 1949 and 1951 when, following the establishment of the Communist regime, all students were compelled to become members of the Party. Consequently, those who refused were imprisoned and 're-educated'. The re-education phenomenon, a concept borrowed from the Soviet pedagogue A.S. Makarenko, relied on the assumption that every person can become a 'new entity' through 're-education', which in this instance was achieved by means of both physical and mental torture.

https://vimeo.com/268027026

https://www.imdb.com/title/tt4623752/

We are raising funds to help Victoria Baltag - the Director, and her production team, to finish the film with the post-production costs, including music, color grading, sound editing (foley, dialogue cleaning, sound design, mastering, mixing), enveloping (text and credentials). The needed amount remained for the above stages is 36,000 Euros which represents the 20% that they're missing to complete this true story film. All the money we'll collect through this campaign will go to Victoria Baltag production.


Early this spring of 2020 Victoria intend to have a presentation film tour in Canada aiming to raise awareness on such a vital yet hidden part of Romania’s history, tour that will include the cities of Calgary - AB, Edmonton - AB, Regina - SK, Winnipeg - MB, Montreal - QC, and will be achievable with the help of local cultural associations and/or Romanian diplomatic missions. In this sense, this fundraising campaign will run for a limited period, between January and February 2020.


Any donation and any share count. Be with us! Donate here!LEARN MORE